Portali aLbdigital.net
Përshendetje Vizitor i Nderuar...

Me sa duket, ju nuk jeni Identifikuar akoma ne Faqen tone,

ndaj ju paraqitet ky mesazh për tju Kujtuar se ju mund të Identifikoheni që të merrni pjese në

diskutimet dhe Temat e shumta të Forumit tone.

...Në qofte se ende nuk keni një Llogari personale në Forum, mund ta hapni nje të tille duke u Regjistruar

...Regjistrimi Ështe falas dhe ju merr kohe maksimumi 1 min...

Me Respekt dhe Kenaqesi:

Staffi i Forumit aLbdigital.net

You are not connected. Please login or register

Portali aLbdigital.net » »» Teknologjia Dhe Interneti «« » Informatikë & Internet » Kuptimi Themelore i Informatikes

Kuptimi Themelore i Informatikes

Shko poshtë  Mesazh [Faqja 1 e 1]

1Normal Kuptimi Themelore i Informatikes prej Sun Nov 25 2007, 14:34

Tini

avatar
Webmaster & Admin
Webmaster & Admin
Informatika eshte diciplina me e re shkencore qe mirret me perpunimin automatik te informatave.
Fjala Informatik rrjell prej dyfjaleve frenge L'INFORMATION dhe L'AUTOMATIK qe dmth perpunim automatik i informatave.

Me perpunimin automatik te informatave kuptohet:

-MBLEDHJA
-PERPUNIMI
-RUAJTJA
-SHFRYTEZIMI
-TRANSMETIMI I TYRE* Rreth Kompjuteri Personal

Kompjuteri i pare personal IBM (personal computer ose PC) eshte paraqitur ne vitin 1981. Ne momentin e paraqitjes IBM PCka qene vetem nje nga shume mikrokompjuteret qe ishin paraqitur ne treg dhe kane perfunduar pa sukses pershkake te mundesive kufizuse te tyre. 20 vitet e fundit PC mbajne vendin e pare ne treg dhe behet standart Arsyet jane

1.Kompjuteri PC eshte standart dhe ka arkitekture te hapur

2.Eshte mire i dokumentuar she ka mundesi te madhe per shtime

3.Eshte i lire,i thjeshte dhe dimensione te vogla

Kompjuteri personal bne pjese ne grupin e mikrokompjuterave dhe jane te gjenerates se kater* Ndarja e Kompjutereve

Ndarja e Kompjutereve behet ne dy menyra ne baze te KAPACITETIT dhe MIKROPROCESORIT

a)Ne bazë të KAPACITETIT:

1.Komjuter AFARIST
2.Kompjuter PERSONAL
3.Kompjuter SHTEPIAK

b)Në bazë te MIKROPROCESORIT:

-286 (Posedon mikroprocesor 80286)
-386 (Posedon mikroprocesor 80386)
-486 (Posedon mikroprocesor 80486)
-586 (Posedon mikroprocesor 80586)
Kompjuteri 586 njihet si Pentium* Fjalori i Informatikës

Analog
Proces i cili vazhdon me një ritëm të pandryshuar. E kundërta e analogut është digitali.

ASCII
Shkurtesë për American Standard Code Information Interchange. Është një tabelë me 7 bit.


Basic

Beginners All purpose Symbolic Instruction Code. Gjuhë programuese me qëllim të përvetsimit të programit të zhvilluar në vitet 1963-65 në një kolegj të SHBA-së.


BPS
Bits pro Second BPS. Kjo është shkurtesë për matjen e transfermit të shenimeve në sekondë.


Binar
Dual, në dy pjesë apo dy vlersime rrjedh nga gjuha angleze Binary.


Bit
Vlera e kësaj mund të jetë 0 apo 1. Binary Digit.


Boot
Startimi i kompjuterit. Programi i parë i cili startohet nga ROM`i (Read Only Memory).


Byte
Njësi matëse për memorje. Një byte (lexo: bajt) i ka 8 bit.


C, C++
C është një gjuhë programuese e cila është e zhvilluar në vitin 1973 për sistemin punues “UNIX”. Kjo gjuhë programuese është zhvilluar në vitin 1986 dhe merr emrin C+. Dhe më vonë merr emrin C++, ku ka ndryshime në përpunimin e objekteve.


CAD
Computer Aided Design. Program për konstuktimin dhe vizatimin e projekteve teknike. CAD të njohura momentalisht janë: CATIA (IBM), AutoCAD (Autodesk) si dhe e specializuar për vizatime teknike në 3D është Pro Enginner (PTC).


CAE

Computer Aided Engineering. Program për planifikimin dhe projektimin e projekteve inxhinjerike.


CAM
Computer Aider Manufacturing. Finalizimi i produkteve me ndihmen e makinave si psh. CNC (Computer Numerical Control)


CAP
Computer Aided Planing. Planifikimi dhe përgaditja e përpunimit apo projektit.


CASE
Computer Aided Software Engineering. Përmbanë një sasi të veprimeve siç janë: përpunimi i programeve, përkthimi i tyre, editorët etj.


CAQ
Computer Aided Quality Control. Metoda për kontrollimin e qualiteteve të produkteve përmes kompjuterit.


CD-ROM
Computer Disk-Read Only Memory. Bartësi memorizues optik. Këtu nuk mundemi të i regjistrojm shenimet tona.


Chip
E ndërtuar nga siliciumi dhe është element gjysmë përçues.


CNC
Computer Numerical Control. Dirigjimi i makinave psh. në industrinë mekanike.


Cod
Një lloj çelsi, me të cilin bëhet e pamundur hapja psh. e programeve nga personat e pa autorizuar.


Computer
Emri internacional për kompjuterët personal. Rrejdh nga flaja Computare që do të thotë Llogaritje.


CPU
Computer Procesor Unit. Ky është një procesor kryesor i cili dirigjon gjithë kompjuterin.


Cursor
Treguesi i pozitës së shkrimit. Paraqitja e tij në monitor tregon vendim e veprimit.


DOS
Disk Operating System. Sistemi punes prej të cilit startohet (booting) kompjuteri dhe programet tjera.


Dual
Sistemi binar


Digital
Digi-Gishti. Diçka që mund të numërohet, psh. numra dhe shënime që sistemi kompjuterik mund t`i llogaritë.


Disketa
Memorizuesi ekstern. Floppy Disk


Electronic Mail- E-mail
Transferimi i informatave përmes shtegtimit elektronik.


Floppy disk
lexo-disketa


Formatim
Urdhër me të cilin mund të formatohet disketa apo H-disku, pra me ketë urdhër fshihet disketa apo hard disku.


Gateway
Lloj kompjuteri (Server-Hyrje) i cili mundëson hyrjen në bashkësin e sistemeve kompjuterike të lidhur në rrjetin kompjuterik psh. LAN Local Area Network


Gbyt
1 Gigabyt=1073741824 Byt, kjo është njësi për matjen e memorjes kompjuterike.


Hard Disc H-Disc
Disku i cili ndodhet në njësin qendrore kompjuterike ku deponohen programet.


Hardware
Komponentet fizike si psh. Printeri, Monitori, Tastatura etj.


Hidden Files
Përmbajtjet e fshehura të datave.


Http
Hyper Text Transfer Protocol. Protocol me të cilin mundësohet bartja e informacioneve në internet.


ID
Identification-Njohja apo identifikimi


Input
Hyrja e informatave


ISDN
Integrated Service Digital Network, rrjetë komunikimi e ndërtuar mbi principin e transferimit digital të informatave.


Kb
1Kilobyt = 1024 Byt, njësi matëse e memorjes kompjuterike.


Keyboard
Fjalë anglezë që do të thotë Tastaturë.


LAN
Local Area Network, rrjeta kompjuterike e kufizuar vetëm në një lokal.


LCD
Liquid Crystal Display. Monitor i cili bëhet me tekniken e perpunimit të kristaleve.


Mailbox
Arka postale elektronike.


Mbyt
1 Mbyt = 1048576 Byt, njësi matëse e memorjes kompjuterike


Menu
Përmbajta e urdhërave, e cila zakonisht gjendet në anën e majt lartë programeve.


Maus
Mini elektronik, me të cilin mundet të levizni kursorin në monitor.


Mikroprocessor
Është një Chip elektonik i cili ka funksionin kryesor në sistemet kompjuterike.


MODEM
MO-Modulator, DEM-Demodulator. Ky mundëson komunikimin nëpërmes dy kompjuterave.


Network Software
Program me të cilin mundesohet punimi në rrjetë kompjuterike


Output
Dalje e shënimeve nga sistemi kompjuterik, këtu bënë pjesë edhe Printeri apo Monitori.


OS/2
Sistem punes si psh. Windows, i cili është zhvilluar nga firma amerikane IBM.


Pentium
Një lloj procesori i firmës Intel. Llojet: Pentium III, IV, Celereon etj.


Pixel
Picture Element. Elementi më i vogel i cili prezentohet psh. në Monitor apo Priter.


PostScript
Gjuhë programuese e cila dirigjon printerin.


Printer
Shtypësi


RAM
Random Access Memory. Është memorja në të cilan shkruhen dhe lexohen programet. (ROM-memorja vetëm për lexim).


ROM
Read Only Memory. Memorje në të cilën mundësohet vetëm leximi i programeve.


Scanner
Periferi e sistemit kompjuterik, me të cilin mundësohet kopjimi i dokumenteve në monitor pastaj ku mundet të bëhet përpunimi.


Server
Kompjuteri kryesor në një rrjetë, prej të cilit psh. mundësohet ndrrimi i pasëordit.


Software

Programe kompjuterike të cilat mund të jenë të shkruara në shumë gjuhë të ndryshme programuese si psh. Pascal, C++ etj


Streamer

Periferi e kompjuterit në të cilin mundësohet sigurimi i shenimeve në një shirit memorizues.


TCP/IP
Transmision Control Protocol/ Internet Protocol. Protokolli i kontrollimit kur komunikohet përmes internetit.


Unix
Sistem punues i cili është zhvilluar në SHBA.


Utility
Programe për shërbime të ndryshme

VGA
Video Graphics Array.

WAN
Wide Area Network, rrjeta e cila mundëson komunikimin në një hapësirë të gjërë psh. nëpër qytete. Është e kundërta e LAN`it.


Word
Program për përpunimin e teksteve e cila zhvillohet nga firma e njohur Microsoft


Forumi aLbdigital
Shiko profilin e anëtarit http://www.albdigital.net.ms

2Normal Re: Kuptimi Themelore i Informatikes prej Sun Jan 06 2008, 08:09

Ma-Origano

avatar
Moderator/e
Moderator/e
thnx Tini ti qenke informaticier lol


Forumi aLbdigital
Jeta është e bukur - Jetoje ! malesia.org&malesiaforum.com
Shiko profilin e anëtarit http://www.malesia.org

Mbrapsht në krye  Mesazh [Faqja 1 e 1]

Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi