Portali aLbdigital.net
Përshendetje Vizitor i Nderuar...

Me sa duket, ju nuk jeni Identifikuar akoma ne Faqen tone,

ndaj ju paraqitet ky mesazh për tju Kujtuar se ju mund të Identifikoheni që të merrni pjese në

diskutimet dhe Temat e shumta të Forumit tone.

...Në qofte se ende nuk keni një Llogari personale në Forum, mund ta hapni nje të tille duke u Regjistruar

...Regjistrimi Ështe falas dhe ju merr kohe maksimumi 1 min...

Me Respekt dhe Kenaqesi:

Staffi i Forumit aLbdigital.net

You are not connected. Please login or register

Portali aLbdigital.net » »» Teknologjia Dhe Interneti «« » Ekonomi & Biznes » Marredheniet Publike

Marredheniet Publike

Shko poshtë  Mesazh [Faqja 1 e 1]

1Normal Marredheniet Publike prej Tue Jan 08 2008, 05:19

LuNa

avatar
Moderator/e
Moderator/e
Kjo teme i kushtohet marredhenieve publike, një shkencë e re qe ka te beje teresisht me komunikimin. Po e nisim me një artikull qe është aktual dhe qe prek teresisht këtë teme qe do mundohemi te trajtojme.


Një mënyrë si nuk bëhet Manaxhimi i Krizes

Nga Alban Bala

Ekspertet e PR-it ne Shqipëri patën rastin këtë jave te shohin një ngjarje jo te zakonte për tregjet nacionale: sulmin e një grupi shoqatash ndaj dy kompanive kryesore te telefonise celulare ne Shqipëri, AMC dhe Vodafone, te cilat akuzohen tashmë prej disa muajsh se kanë vendosur ne Shqipëri një sistem tarifash disa herë me te larta se ne vende te tjera te rajonit.

Për çudine e te gjithë specialisteve te PR-it askush nuk doli nga këto kompani qoftë edhe për te bërë një koment mbi sulmin, i cili u kërkonte konsumatoreve ndëshkimin e kompanive me mosperdorim te sherbimit.

Organizatat jo qeveritare qe u perfshine ne këtë ngjarje përdoren të gjitha mjetet e mundshme- deri edhe advertising- për te siguruar perfshirjen sa me te gjerë te publikut ne këtë aksion civil, aq sa një miku im biznesmen thoshte me pas duke qeshur se reklamat e AMC-se apo Vodafone-it tani me shumë i kujtonin thirrjen për te fikur celularin, sesa ftesen për ta perdorur atë.

Por AMC dhe Vodafone e percollen teresisht ne heshtje këtë situate, brenda te njejtes llogjike qe kishte shperfaqur me herët edhe një show-girl e keqtrajtuar publikisht, kur një xhirim privat erotik i saj u shpernda në media. "çudia me e madhe tre ditë zgjat! Të katërtën harrohet!". Por a harrohet vërtetë?

A mundet qe kompanite te adoptojne psikoza individuale te sjelljes, duke lënë menjane efektet e perceptimit kolektiv qe prodhohen dhe rendojne për një kohe shumë me te gjatë mbi markat e tyre? A munden kompanite te anashkalojne marrëdhëniet e plasaritura me publikun dhe gjykimin publik negativ qe prodhojne sulme te tilla shumë te qarta për nga mesazhet? A munden kompanite te nenvleftesojne ndjeshmerine e lartë qe prodhojne këto sulme, kur investimi i tyre kryesor është ndërtimi i besnikerise se klienteles? Unë mendoj se jo....


Vazhdimin e artikullit do e gjeni ne blogun e Institutit Shqiptar te Marredhenieve Publike

http://www.albpr.org/g-news/modules.php?name=News&file=article&sid=201


Forumi aLbdigital
"Nuk mund te jesh i drejte,nese nuk je i njerezishem"
Shiko profilin e anëtarit

2Normal Re: Marredheniet Publike prej Tue Jan 08 2008, 05:21

LuNa

avatar
Moderator/e
Moderator/e
1. Marredheniet Publike janë njësoj si reklamat

Jo. Reklamimi perdor hapësirat me pagese për median apo kohën te përçoje një mesazh i cili ka për qëllim te shes. Ne rolin e tij mediatik, (Marredheniet Publike janë shumë me tepër se një mbulim mediatik), MP mund te sigurojne mbulimin vetëm nëse ato prodhojne informacion qe ndihmon ne informimin dhe edukimin e lexuesve, shikuesve dhe degjuesve. MP përpiqen te informojne apo te bindin gazetaret qe historia apo mesazhi i një klienti mbart vlera nëse publikohet. Mesazhi i reklames është i garantuar te shfaqet ekzaktesisht ashtu sikurse është përgatitur dhe parashtruar. Mesazhi i MP është ne dorë te gazetareve dhe editoreve dhe ka gjasa qe të mos shfaqet, ose mundet qe te përdoret vetëm ne nivel kombëtar. E gjitha varet mbi vlerat e lajmit!

2. Vendosja e reklamave është e kushtueshme, ndërsa mbulimi i MP është i lirë

Po ne termat e kostove te medias, por j one termat e krijimit te mesazhit. Gjenden dy kosto te lidhura me reklamimin-krijimi i reklames dhe vendosja e tyre në media. Krijimi i materialit për fushatat e reklamimit zakonisht është shumë më pak se kostot e vendosjes. Këto mund te perfshijne shumë publikime, stacione televizive dhe radiofonike si dhe reklamimin e jashtem (outdoor). Me Marredheniet Publike, ndërsa ndonjë mbulim i fituar është pa kosto te medias, shpesh është një pune e konsiderueshme e cila perfshin krijimin e mesazhit. Kjo mund te jetë aq e thjeshtë sa një informacion kerkimi apo komplekse sikurse është strukturimi dhe zhvillimi i një seminari apo eventi me foles ndërkombëtar.

3. Reklama mund te ndryshoje sjelljen, ndërsa MP nuk munden.

Jo. Të dyja mund te kenë një ndikim i cili varet mbi produktin, çeshtjen apo rrethana. Shumë akademike tashmë argumentojne se ne disa shembuj MP mund te jenë me tepër te fuqishme se reklama. Megjithatë problemi i vërtetë nuk është se cila disipline e permbush me mirë – njerëzitë e zgjuar insistojne qe te dyja duhen te përdoren se bashku për te maksimizuar potencialin e efktit ndryshues. Dhe para se sjellja te mund te ndryshohet, duhet qe audience te jetë e njohur dhe e interesuar mbi produktin apo sherbimin.......... ..........Vazhdimi këtu: http://www.albpr.org/g-news/modules.php?name=News&file=article&sid=146

Shiko profilin e anëtarit

3Normal Re: Marredheniet Publike prej Sun Jan 13 2008, 09:29

LuNa

avatar
Moderator/e
Moderator/e
çfare është Marredhenia Publike?
Është një fenomen natyrorÇfarë tjetër ju mund ta quani një disipline njerëzore, natyra e se cilës vendosmerisht është e rrenjosur ne principet qe, njerëzitë veprojnë sipas perceptimit te fakteve, me pas krijojne, ndryshojnë dhe perforcojne opinionin publik duke takuar, bindur dhe nxitur drejt aksionit shumë njerëz, sjelljet e te cileve ndikojne tek organizata?

Unë e quaj marredhenie publike dhe qartë një fenomen natyror.
Ne fakt unë besoj se është kushti paraprak i marredhenieve publike. Vecanerisht kur ajo lidhet me mbijetesen teresore te organizates, duke i shnderruar suksesshem perceptimet dhe prej këtu, sjelljet e grupeve te caktuara te njerëzve, element i rëndësishëm për suksesin e kompanise.

Sepse marrëdhëniet publike janë te percaktuara zakonisht nga çfarë njerëzitë mendojnë rreth një sërë faktesh qe gjenden përballë te vërtetës se çështjes, dhe qe na keshillojne me së miri te fokusohemi mbi këto premisa themelore.

A mos ndoshta ajo kthehet ne më pak se një fenomen ndërkohë qe aplikon magjine e saj ne botën reale?

Jo. Me saktë është shkalla e ndryshimit te sjelljes njerëzore qe shkatohet përmes planifikimit cilesor , ajo qe percakton suksesin apo deshtimin e një programi te marredhenieve publike.

Ne eksperiencen time ekziston një pajtueshmeri e plotë qe njerëzitë me te vërtetë veprojnë mbi perceptimet e tyre rreth fakteve dhe mënyra se si ata reagojne mbi këto fakte, aktualisht ndikon ne sjelljet e tyre.

Për mua, te kuptuarit individual i këtyre fakteve duhet te jetë një proces i vazhdueshem informimi mbi sjelljet e njerëzve, nëse këto ndihmojne ne arritjen e qellimeve dhe objektivave te organizates.

Një strategji marredheniesh publike, e kombinuar me taktika komunikimi efektive, ju udheheq direkt për ne vijen e finishit, pra ne perceptime te ndryshuara, sjellje te modifikuara, klient/sipermarres te kënaqur. Me fjale te tjera, kur këto ndryshime ne përceptim dhe sjellje qartësisht ndeshin qëllimin origjinal te vënë ne fillim te programit për modifikim te sjelljeve, atëherë perpjekja e marredhenieve publike mund te konsiderohet e suksesshme.

Kështu qe, çfarë vjen e para? Unë besoj se perceptimi individual i fakteve është drita udheheqese për tek ndryshimi sjellor dhe qe diçka mund te jetë bërë rreth këtyre perceptimeve.

Ndaj, çfarë vjen si fillim? Unë besoj se pranimi i idesë qe perceptimi individual i fakteve është drita orientuese drejt ndyshimeve se mënyrës se te sjellurit, dhe se mund te bëhet dikca rreth këtyre perceprimeve. Ndërkohë qe asnjë njeri nuk e pranon këtë, mund te them se faktikisht kjo më ka ndihmuar ti jap formë karrieres sime ne mardhenie me publikun.

Pyesja veten pak kohe me pare, gjithsesi pse jam duke punuar ne marredhenie publike? Pergjigja qe mora thjesht forcoi bindjet e mia. Mos ndoshta ishte se unë duhet te krijoja publicitet për sipermarresit e mi ose klientet? Shpesh here po, por e kuptova qe ai ishte thjesht një hap i perkoheshem i cili është krijuar për t'i pershtatur perceptimet dhe mënyrën e te sjellurit te audiences se perzgjedhur. E njëjta përgjigje përdoret ne çdo taktike si për krijimin e eventeve interesante, për dhenien e pergjigjeve efektive ndaj krizave dhe çeshtjeve publike paksa delikate ashtu si dhe për menaxhimin e marredhenieve te investitoreve ose paraqitjen e dikutimeve te rëndësishme.

Po, këto lloj taktikash janë hallka shumë te rëndësishme për sekuencen e zgjidhjes se problemeve ne mardhenie publike, por gjithsesi vetëm si një hap i perkoheshem i krijuar për t'i pershtatur perceptimet dhe mënyrën e te sjellurit te audiences se perzgjedhur.

Fakti qëndron se, asnjë organizate- biznes, sektor publik ose jo fitimprures - nuk mund te këtë sukses ne ditet e sotme ne qoftë se sjelljet e audiences se tij me te rëndësishme nuk janë ne sintoni me objektivat e organizates. Kjo do të thotë se profesionistet e marredhenieve publike duhet te pershtasin sjelljen e dikujt ne qoftë se ata janë aty për te ndihmuan ne permbushjen e synimeve te sipermarresit/klientit dhe për te fituar edhe një pagese. Gjithçka te drejton drejt këtij perfundimi.

Ne momentin qe karakteristikat e fenomenit natyror te mardhenieve publike janë kuptuar, janë një seri veprimesh qe fillojnë te shfaqen si:

-Indentifikimi i problemit
-Identifikimi i audiences se perzgjedhur
-Caktimi i qellimeve te marredhenieve publike
-Pergatitja e mesazheve bindese
-Perzgjedhja dhe zbatimi i taktikave kyçe te komunikimit
-Monitorimi i progresit
-Dhe guri i fundit? Arritja e synimit te sjelljes se modifikuar

Dhe ne marrim një bonus ne këtë rast sepse jemi duke perdorur një standart pothuasje perfekt te performances se marredhenies publike. Me këtë dua te them se si ju mund te matni rezultatin e një aktiveteti më me kujdes se sa kur ju fare mirë e arrini synimin e percaktuar ne fillim e atij aktiviteti? Ju nuk mundeni. Është sukses i pastër.

Patjetër, për aq kohe qe ne zhvillojmë atë aktivitet taktik te pershtatur, jemi duke ushqyer ne këtë mënyrë mardhenien midis audiences sone se perzgjedhur dhe sipermarresit/klientit te bisnesit duke lustuar ne këtë mënyrë reputacionin e organizates, sherbimin dhe produktin te saj.Ne do të bëjmë me te miren e mundshme qe ta bindim audiencen tonë te perzgjedhur te bëj atë qe sipermarresi/klienti ynë deshiron qe ajo te bëj. Dhe ndërkohë qe kërkojmë mirekuptim dhe pranim publik për atë sipermarres/klient, ne duhet te sigurohemi qe aktiviteti ne te cilin marrim pjesë jo vetëm qe është ne përputhje me ligjin, por ne mënyrë te dukshme i sherben interesave publike.Me pas ne do të nxjerrim çdo taktike te mundshme për ti hedhur ata individe ne veprim. Dhe ne këtë rast sipermarresi/klienti ynë do të jetë i kënaqur qe ne i kemi sjell gjërat deri këtu.

Por kur sipermarresi/klienti ynë do jetë plotësisht i kënaqur me rezultatet e prodhuara te mardhenies publike? Vetëm kur perpjektet tona për te "arritur, bindur, dhe hedhur ne veprim" kanë sjell si përfundim modifikimin e dëshiruar dhe te dukshëm ne sjellen e audiences se perzgjedhur mbi te cilën ne dhe ata duam te ndikojme

Sipas kendveshtrimit tim, kjo është një premise thelbesore e një fenomeni public te ashtu quajtur mardhenie publike dhe konteksti strategjik ne te cilin ne duhet te veprojmë.


Forumi aLbdigital
"Nuk mund te jesh i drejte,nese nuk je i njerezishem"
Shiko profilin e anëtarit

4Normal Re: Marredheniet Publike prej Sun Jan 13 2008, 09:30

LuNa

avatar
Moderator/e
Moderator/e
Tre raste te përdorimit te Marredhenieve Publike ne mënyrë te efektshme:

Të besh me te miren ne një situate te keqe

Nga Prof. Dr. Steven R. Van Hook

Fjala krize vjen nga greqishtja krisis, qe ka kuptimin "vendim". Të gjithë jemi gjendur para një situate te tillë. Këto momente konkretizohen me mirë kur jemi te trysnuar qe ne çast te marrim një vendim për mënyrën e veprimit. Të shkojme majtas apo të shkojmë djathta? Të luftojme apo t'ia mbathim me vrap? Të ofrojme një shpjegim, apo te bertasim me te madhe?

Është një provë e vërtetë e asaj se çfare jemi, qoftë si kompani apo si person, se si i bëjmë ballë situatave ne mes te një krize. Lajmi i keq është se ne kurrë nuk e dimë me siguri sa te mirë jemi për ta bërë këtë derisa vjen koha e proves. Lajmi i mirë është se ne mund ta pergatisim veten ne princip.

Ekzistojne tre mënyra te zgjuara për t'iu qasur situatave te krizave:

1) Shmang një krize ne rradhë të parë (pak parashikim ka vlera sa një liste me kura);
2) Adresim i shpejte dhe zgjidhje e problemit te krizes para se te shkallezohet;
3) Kerkimi i rrugëve te mundshme, për ta kthyer krizen tuaj ne një oportunitet.

Me poshte gjendet një model klasik se si një krize mund te shndërrohet ne një oportunitet fal një Marredhenie Publike te mirë:

Ne vitin 1986 dikush vendosi kapsula te helmuara me sasi vdekjeprurese te cianidit ne shishet e Johnson and Johnson qe gjendeshin ne raftet e një magazine. Kompania u ndodh para një krize faktike. Pike së pari ajo terhoqi nga tregu gjithë mostrat e këtij produkti me vlerë 300 miljone dollare.

Me pas kompania futi amballazhues me element sigurie, te cilat u bene shkak ndryshimi për gjithë industrine. Por me e rendesishmja ishte se kompania u gjend e pregatitur, veproi me gjakftohtesi, iu përgjigje pyetjeve te ashpra dhe në fund arriti te mbante dominimin e saj ne treg. Ata shfrytezuan median për te demonstruar shqetesimin dhe vendosmerine e tyre për zgjidhjen e krizes. Ka qenë një mesazh kurajoz dhe udhëheqës, përmes marredhenieve publike efektive.

Situatë tjetër nga California:

Ky rast ka ndodhur ne Los Angeles ne kohën e një thatesire te gjatë, kur një tubo e gjerë uji shpertheu ne mes te Ventura Boulevard, një prej rrugëve me te populluara, duke shkaktuar çarjen e tokes ne pjesë. Uji mbuloi rrugë dhe trotuare duke detyruar bizneset qe te mbylleshin. Zona u bllokua teresisht, kështu qe asnjë prej konsumatoreve nuk mund të shkonte ne këto biznese. Por mediat e lajmeve gjendeshin kudo. Një prej bizneseve ne zonen e permbytur ishte edhe një restorant hamburgerash me emrin Mel's Diner.


Forumi aLbdigital
"Nuk mund te jesh i drejte,nese nuk je i njerezishem"
Shiko profilin e anëtarit

Sponsored content


Mbrapsht në krye  Mesazh [Faqja 1 e 1]

Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi